top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

„Ариадна“ на Дженифър Сейнт

Книга: „Ариадна“ Автор: Дженифър Сейнт Жанр: роман Оценка (от 1 до 6): 6„Ариадна“ на Дженифър Сейнт е една книга за жените, за гръцката митология, такава каквато не я познаваме. История за жени, които се борят за един по-хубав свят, благодарение на които историята е такава каквата е, а те остават в сянка. Книгата е магична, разгръщаща въображението. Но преди да ви разкажа тази история, бих искала да ви споделя малко факти за Ариадна:


Ариадна в гръцката митология е дъщеря на критския цар Минос и на Пасифея. Нейната съдба е свързана както с битката между Тезей и Минотавъра, така и с бог Дионис. Да, сигурна съм, че сте чували за тези имена, за историята им, но знаете ли нещо за Ариадна? Според легендата Минос напада Атина, след като там е убит неговият син. Атиняните го питат за неговите условия да пощади града и Минос изисква от тях да принасят в жертва на Минотавъра веднъж годишно седем младежи и седем девойки, в продължение на девет години. През една от годините в групата младежи, готвени за жертвоприношението, доброволно се включва младият Тезей, за да убие Минотавъра. Ариадна се влюбва от пръв поглед в него и му дава магически меч и кълбо от червена вълнена нишка, която тя изпрела. Навлизайки в лабиринта, той размотавал кълбото, а след като убил Минотавъра, се върнал до изхода, следвайки оставената нишка. След завръщането му, Ариадна избягва с него в Атина. Но, според Омир, Тезей и Ариадна не останали дълго заедно, тъй като тя е убита от Артемида на остров Диа по обвинение на Дионис. Омир не обяснява какви са обвиненията на Дионис, но според Оксфордския класически речник, Ариадна е била вече женена за Дионис, когато побягва с Тезей. Легендите гласят също, че първият цар на остров Лемнос е бил Тоас, син на Дионис и Ариадна.


Книгата е изключителна завладяваща. Обожавам да чета за гръцката митология, още от малка, а сега се докоснах до неща, които даже и не знаех. Изключително много подробности, които обясняват събитията, за които вече съм чувала. Един различен поглед на нещата, които подкрепят теорията на Наполеон, че „Зад всеки успял мъж, стои една силна жена“. Нов епос, който поставя в центъра жената и нейната скрита сила, жаждата за добро. Ето такива жени са представени в книгата. Ариадна, принцеса на Крит, която от дете слуша истории за богове и герои. Зад стените на тези истории, в действителността, се чува тропота на нейният брат Минотавър. Огромно, страховито чудовище, което трупа безброй жертви. Когато Тезей идва, за да унищожи Минотавъра, прекрасната Ариадна вижда в него възможност за бягство, за по-добър живот. Така и се стига до там тя да застане зад гърба му, да му помогне да убие чудовището и да забрави за семейството си. Сестра ѝ Федра, която обаче остава в Крит е също много силен женски образ. Романа е пълен с обрати, приключения и интересни герои, за които светът е едно различно място и те го преоткриват тепърва. Насладете се на една гръцка митология, такава каквато до сега не сте попадали.


11 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Opmerkingen


Post: Blog2_Post
bottom of page