top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

„Да убиеш присмехулник“ от Харпър Ли

Книга: „Да убиеш присмехулник“

Автор: Харпър Ли

Жанр: роман

Оценка (от 1 до 6): 6Миналият месец ви разказах как обичам да си купувам по една книжка от местата, където пътувам и как от последното ми приключение се сдобих с английско издание на „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Ли. Още в началото я обикнах и емоцията остана с мен докрая, а и след това. Отдавна отлагах да се сдобия с нея и се радвам, че изчаках да я прочета на английски. И тук нека направя едно уточнение – далеч не съм от хората, които казват, че „биха чели нещо само в оригинал“, защото „преводът е лош, те разбират повече от редакторите, значението се губи“ и т.н. Напротив. Но в конкретния случай много се радвам, че успях да прочета романа на Харпър Лий в оригинал, защото освен прекрасна история, е пълен с интересни думи и изрази, много от които вече са се изгубили, а и просто не бих успяла да попадна на тях в друг случай. Езикът наистина завърши цялостното изживяване от четенето.

В книгата можете да прочетете истории от детството на малката Джийн Луис – Скаут и приключенията, които споделя с брат си Джем и верния им приятел Дил. История, която на пръв поглед те връща в детството, в онова безгрижното, босото, с мръсни крака и обелени колене, когато всяка дреболия е жизнено важна и всеки житейски урок, остава с теб за цял живот. Историята, разказана от името на 8-годишната Скаут, те завладява от самото начало с дълбоката носталгия по едни времена, които никога повече няма да се повторят, а за които всеки възрастен копнее през цялата си зрялост.

И точно когато те е завладяла, историята на тримата пакостници, техния баща Атикус Финч и всички съседи и роднини, се разтваря и те потапя в дълбокото – а именно социалния контекст на живота в южните щати през 30-те. Бедност, расизъм, ограничен живот за всички. Харпър Ли успява да разкаже за тези неща, които тогава изглеждат напълно нормални – просто така работи обществото, точно по този начин – сякаш читателят живее там в тези години. Без да изгражда бойно настроени герои, които се бият срещу неправдата, без да пише лозунги, без дори да представя изключително фрапантни и крайни в сюжета си истории, авторката ни показва точно какво е било и какво не трябва никога повече да бъде. Посредством напълно тривиални за този етап случки, които обаче оставят дълбок отпечатък в младите герои. Случки, които за света са нищо, а за тях самите, преобръщат света. Ли някак те кара да се замислиш, че качествената промяна, тази, която ще издържи във времето, не идва посредством революции и кръвопролитие, а посредством разговори със съседи и роднини. Идва, когато човек има принципи и идеали и ги споделя с хората около себе си, когато дава пример на своя, дори и тесен, кръг от хора. Идва, отвътре навън. И така, докато обхване света.

Харпър Ли родена и израства в Алабама по време на Голямата депресия. Това ѝ помага да създаде така пълнокръвни и реални персонажи, с толкова дълбок бекграунд, история и отявлени черти. Всъщност повечето герои от романа имат своя прототип в детството на Харпър – прословутият Атикус Финч (първообраз на различни адвокати, активисти и борци за правата на хората) е базиран на баща ѝ, също адвокат, небезивестен по това време в Алабама. Другите три главни образа – Джем и Скаут, брат и по-малката сестричка и верният им другар в пакостите Дил, приятелят, който идва всяко лято при леля си на същата улица – също са дълбоко заложени в историята на самата Харпър. Те представят детството ѝ, прекарано с по-големия ѝ брат Едуин и добрият им приятел, не друг а самият Труман Капоти.

5 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page