top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

„Делфийската рокля“ от Димана Симеонова

Заглавие: „Делфийската рокля“

Автор: Димана Симеонова

Жанр: разкази

Издателство: „Жанет 45“

Оценка (от 1 до 6): 6„Делфийската рокля е една от най-големите модни мистерии на всички времена. Тя се отдалечава от характеристиките на дрехата и се доближава до образа на жената. В книгата ще откриете по една история за 22 разлини жени или 22 истории за една жена, зависи само от гледната точка“ – пише Димана Симеонова като пролог на „Делфийската рокля“. И това ни припомня, че роклята като дреха има феноменално много вариции, превъплътяващи жената в нея в различни образи, както и жената има феноменално много образи, превъплътяващи в нея живота. А животът, той е изграден от всевъзможни различни образи, които се събират, за да го образуват хумогенно цяло.Разказът е много ангажиращ жанр. Изисква от автора си слажното умение, което на хората често ни бяга – да можеш да кажеш много с максимално малко думи.

Късият разказ е форма на майсторство. При нея трябва да съумееш да изградиш един образ, да разкажеш историята му, да добавиш необхидимите ѝ съставки, за да бъде все пак тя истинска и пълнокръвна, за да може читателят да я почуства и накрая да го удариш в земята с развръзката.


Темата за жената привлича поети и писатели от дълбока Древност. Днес тя е една от най-спряганите в съвременното общество. Темата за жената е станала форма на субкултура на съвременния човек в глобалното село.Как се пише къс разказ на тема „жена“? Бога ми, как се пише цяла книга с къси разкази на тази тема? Нямам представа, но Димана Симеонова е сътворила изкуство. Историите в този привидно малък сборник са дълбоки, силни, безкрайно житейски и реални, болезнени. Това е да бъдеш жена. Това е да живееш този живот с без спирачки, да изживяваш всичко, с което той те сблъска.


А самата Димана е родом от Раград и работи в София, във финансовата сфера. Обитавайки света на цифрите и точните сметки денем, перото ѝ сътворява истории, достойни за творчеството на велики поети и писатели.


Книгата е разделена на пет части: Ножици, Плат, Шевове, Модел, Ревю и всяка една се състои от няколко разказа, които не са свързани по между си. Аз лично я четох на части, най-вече, защото ранимата ми, емоцинална душа не може да понесе много от разтърсващите истории наведнъж. Гарантирам ви, че след „Делфийската рокля“ няма да бъдете същите.27 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page