top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

Ден на книгата и авторското право

Честит Световен ден на книгата и авторското право, книжни приятели!


Един любим празник, който се утвърждава все повече и повече през последните години. И ние сме много щастливи от това. Какво представлява празникът, откъде идва идеята да се празнува на днешната дата и как е обвързан с митична Каталуния, можем да прочетем вече навсякъде. Затова ние решихме днес, вместо за историята на празника, да ви поговорим за един от писателите, заради които е избрана днешната дата за ден на книгата – Уилям Шекспир.

Шекспир е вселена. Както и нашата, в която живеем, е често неразбран, принизяван, а може би и преовеличаван. Но това е съдбата на уникалните неща, на вселените. Автор е на 38 пиеси, 154 сонета и 2 дълги поеми. Всички обичани и до днес, всички поставяни и екранизирани и до днес. Например новият филм по „Макбет“ от 2021 г. стана повод за разговори и дебати и в днешно време.


А самият Шекспир е забулен в мистерия. За животът му се знае малко. Знаем, че е женен за Анн Хатауей (да, това име винаги носи магия), че има 3 деца и че умира на 23 април 1616 г., заедно със Сервантес. Но дали самият Уилям е автор на любимите на целия съвременен свят произведения, все още не можем да гарантираме. Може би няма и да успеем никога. А може би и не трябва да знаем. Да погледнем зад воала на магията, само би намалило ефекта от нея.
Днес ние избираме да четем Шекспир, да го празнуваме и да благодарим, че живеем във времена, в които има Шекспир, има Сервантес, има книги, има и вас.

Честит Световен ден на книгата и авторското право! А вие как празнувате?

4 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page