top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

„Испански приказки“ от изд. „Миранда“

Книга: „Испански приказки“

Жанр: детски приказки

Оценка (от 1 до 6): 5Както знаете, тази седмица тук в @booksy0 отбелязваме предстоящия Ден на детската книга като посвещаваме цялата седмица на любимите си книжки за малки и пораснали деца.


Съвсем навреме се сдобихме с „Испански приказки“ от издателство „Миранда“. И днес, така да се каже, ще ви сервираме това предложение за подарък за 2-ри април или просто четиво, с което да зарадвате детето в себе си. По-подробно за книжката, можете да прочетете и в блога ни – линкът е описанието на профила.

Книжката съдържа няколко красиви народни приказки от не толкова далечна ни Испания, магично илюстрирани от Серджо Ридзато. Приказките са глътка свеж въздух, защото представят един различен начин на разказване, без помпозност, без характерното за Дисни (и не само) „порозовяване“ на сюжетите. Както знаем испанците са горещи, весели, тържествени, страстни персони и тези приказки наистина им отиват. Разказват за незнайни царе и царици, магьосници, но и всякакви хора от народа.

Сюжетите понякога са прости, често битово житейско и това ги прави вечни. Позволява ни да се асоцираме с тях.


Приказките звучат повече като истории, запазени като се предават от уста на устата, а не толкова като съчинени сюжети. Разбира се, както е характерно за приказките като жанр, съдържат поуки и житейски уроци, подходящи за подрастващите.Една история ще ни научи колко вредно може да бъде да бъдеш скъперник или мързел. Друга ще опише как една красавица успяха да изцапа красивата си рокля, похапвайки мазни мекички. С остър ум и добро сърце, тя бързо открива как да поправи ситуацията и става кралица. Е, и това ако не е урок, приложим във всекидневието на всеки малчуган. Добре, добре, определено и в моето всекидневие. Ще ни научат колко е „вредна“ лъжата и колко е ценна любовта. Как омразата съсипва първо теб самия и как споделеното щастие се увеличава.Не искам да издавам повече за сюжетите, защото наистина са интересни и често с неочаквана развръзка. Затова мога да ви поговоря повече за илюстрациите. Те са цветни, но прекалено шарени. Стилистиката е по-скоро по-подходяща за по-големи деца, не защото има нещо притеснително, просто защото са близки до реалността. А те и историите, както май неколкократно споменах, също са.

Та, това е едно ново заглавие, чудесно за подарък за предстоящия празник или просто за допълване на семейната библиотека. И малки, и големи, ще му се насладят.


157 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page