top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

Какво има в куфара на един читател


ЛЯТОТО Е ТУК


Това е. Направо си забравям мисълта при тези думи. Очакват ни приключения, пътешествия, вълнения, слънце и много книги.


Вече се отправям на първото приключение за официално открития летен сезон и исках да ви разкажа малко повече за това как приготвям багажа. Да де, но нали тук си говорим за книжки, няма да ви снимам новата си рокля и фактора на слънцезащитния ми крем (въпреки че той е важен!), а ще текстчето ще бъде своеобразен: как събирам багаж, за читатели[i].

Така, сега по същество. Поговрихме ви вече доста за майските и юнските ни книжки за пътешествия и лятно четене. Затова бързам да приготвя няколко: „Ела, кажи ми как живееш“ от Агата Крсисти – за вдъхновение за истински приключения по екзотични, исторически места; „Пътуване към себе си“ от Блага Димитрова, защото нея чета усилено в момента и ми напомня летата от преди десетина години, пълни с емоции и младежко търсене и отриване на теб самият; и „Как се пътува със сьомга“ от Умберто Еко, защото винаги имам нужда от смях и философски поглед над живота с привкус на ирония. От пролетния базар на книгата си взех и майския брой на списание „Култура“, посветено на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин.

Е, дотук с гръбнака на читателската ми почивка, време е за аксесоарите. Първо лятна „рокля“ за книжки – подвързия в слънчеви цветове, защото това ще бъде пътешествие в извънградски условия и силно слънце. Следват очила за четене и слънчеви очила, защото хигиената на четене е също толкова важна, колкото и хигиената на ръчичките по време на пандемия. Особено ако си постоянен читател. Приключенска термо бутилка за вода, която съдържа температурата на топли и на студени напитки + меко скрънчи за коса. Мисля че това да си избереш живот на активен читател във всякакви условия, изисква да се грижиш добре и за теб самият. Да, това винаги е задължително, но повечето от вас знаят, че отдадените читатели имат склонността да се залисват в книжката и да оставят останалото на заден план. А четенето е цялостен процес, който обхваща не само очите и мозъка ни, без да осъзнаваме, в него участват всички наши сетива. Те не спират да работят докато четем, организмът ни продължава да си взаимодейства с външния свят и (често) без да разбираме това, всички външни фактори влияят на четенето на любимата ни книжка.


Два цветни летни разделителя, чашка за кафе и лятна шапка са най-вече за настроение. Щипката сол, която слагаме в сладкиша.


Е, това е основният багаж, който приготвям за една добра почивка и пътуване с кола. Скоро ще ви покажа и малко по-различното съдържание на куфара ми при пътуване със самолет.


Честито лято!

[i] НО за пътуване с кола, на което имам възможността да се развихря откъм багаж.

6 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page