top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

„Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков

Книга: „Майстора и Маргарита“

Автор: Михаил Булгаков

Жанр: магически реализъм

Оценка (от 1 до 6): 6Магически реализъм. Колко тематично и вълшебно звучи, нали. Четеш жанра и си казваш: да, такъв искам да бъде животът ми – магия и реалност в едно. „Майстора и Маргарита“ е огромен опус на магическия реализъм – за много читатели трудна, нечетивна, за други смешна и леки, за трети (сред които съм и аз) е цяла вселена.

Булгаков представя една история, в която самият Дявол, под едно от по-малко познатите си имена – Воланд, пристига на посещение в Москва. Действието се развива пред двайсетте години на двайсти век и Воланд, заедно със своята свита от същества – черният котарак Бегемот, Коровиев, Азазело (с прототип демона Азазел), Хела и Абадона (ангелът на смъртта) се изсипват в Русия, за да видят как ще им се отрази съветският строй. Бандата извършва шепа „пакости“ из Москва, повечето от които, далеч не безобидни.Романът се развива на два плана (бих казала дори на три). Вторият е поглед към събитията е Евангелието. Основните действащи лица там са – Пилат Понтийски, прокуратор на Юдея и Йешуа Ха-Ноцри, чудотворец с прототип Иисус Христос. А описаната ситуация е делото около потенциалното разпване на Йешуа.

Третият план, който поне аз отделям като трети, всъщност част от първия – представя самите Майстора, писател, вкаран в лудницата заради своя роман за Пилат Понтийски и измъчван от множество душевни болки (често самият Булгаков е спряган за прототип на Майстора) и Маргарита, силен женски персонаж, любима на майстора, която открива истинската си същност, като си позволява безгранична свобода. В последствие домакиня на бала на Воланд.


Толкова коплексен, но гениален сюжет. Пълен с препратки към различни религиозни и философски учения. „Майстора и Маргарита“ е многопластов роман в романа, в който реалност и фантастика са смесени в едно. Лирическа поема в проза, но и ярка сатира на своето време.


Булгаков се фокура върху глобални етически противоречия: доброто и злото, животът и смъртта, любовта сама по себе си, творчеството и нравственият дълг, който всяко следващо поколение си поставя.


Михаил Булгаков е роден през 1891 г. в руско семйство от средната класа в Киев, като през 21-ва се премества в Москва. Известно време е много популяран прозаик и автор на пиеси, но скоро текстовете му се забраняват и той изпада в немилост. Езикът не перото му е остър, аналитичен и често критикуващ дневния ред и социалните среди. В този период на дълбоко изгнание и тежки емоционални състояние, пише „Майстора и Маргарита“. Първата чернова на романа изгаря собственоръчно. А завършен романът, след няколко редакции, излиза чак след смъртта му. Но до днес е четен и уважан на много места по свта. А за мен е социален гении, равностоен на философите на Двайсти век.13 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page