top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

Международен ден на детската книга

Спомняте ли си, че когато бяхме деца постоянно искахме да сме големи – да можем сами да решаваме какво да правим, къде да ходим, да имаме отговорности. Винаги играехме на майки и бащи, младоженци, възрастни с невероятни професии. Само за да стигнем до мечтите на всеки възрастен, до бляновете му по най-вълшебното време – детството. Да тичаме на двора, да четем на скришно място и после до изнемога да си представяме, че си играем с Питър Пан, гоним Белия заек заедно с Алиса, катерим се по покривите с Карлсон, правим пакости с Пипи, Томи и Аника.


Какво е Международният ден на детската книга?


Международният ден на детската книга се чества на 2 април. Датата съвпада и с рожденият ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсън. Целта на деня е да създаде и развие у децата любов към четенето.

Международният ден на детската книга е отбелязан за първи път през 1966 г. Той е организиран от Джела Лепман, основател на Международния борд за книги за млади хора (IBBY), и е предназначен да насърчи семейства, учители и деца по целия свят да участват в четенето събития в техните местни общности. Всяка година различна международна секция на IBBY е домакин на събитие за детски книги. Страната домакин избира тема и кани известен автор и илюстратор да създаде послание за децата по целия свят.


Канада е официален спонсор на Международния ден на детската книга 2022 г. А темата за 2022 г. е: Историите са крила, които ви помагат да се извисявате всеки ден , написана от автора Ричард Ван Кемп.


Любовта към четенето е нещото което се изгражда у едно дете не на сила и не на всяка цена и инициативите, които се провеждат всяка година показват именно това. Коя беше любимата ви история като дете? Днес е денят в който да си спомните за нея, да я прочетете на себе си, на вашите деца или внуци. Отпразнувайте със страхотна детска книжка.5 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page