top of page
Търсене
 • Снимка на автораbooksy0

Омагьосващата история на Рубиъс Хагрид

Актуализирано: 30.10.2022 г.

„Бих поверил животът си на Хагрид“ – Албус Дъмбълдор


Подобно на пълтото му, с толкова много джобове, Хагрит има повече качества, отколкото човек може да забележи на пръв поглед. Посвещаваме тази статия и на актьорът, изиграл и създал образът на Рубиъс Хагрид – Роби Колтрейн.Повечето от нас си мислим, че познаваме Хагрид много добре, особено като се има предвид колко пъти Хари, Рон и Хармаяни са отскачали до къщата му за чаша чай и съвет, но ще се опитаме да ви изненадаме с няколко факта за него, които може би не знаете. Разбира се, знаем (малко) за розовия му чадър , любовта му към всички (буквално всякакви) животни, както и способността му да вижда най-доброто в хората, но Хагрид има много повече слоеве от всичко това. И така, за да се запознаем отново с различните аспекти на Пазителя на ключовете на Хогуортс, ето някои факти, които може би не знаете за Хагрид.


 1. Хагрид е алергичен към котки. Още в първата част той казва на Хари, че му е взел сова, защото киха когато около него има котка.

 2. Дж. К. Роулинг базира героя на Хагрид на истински моторист. Самият актьор Колтрейн разказва, как Роулинг му е разказвала за моториста, който бил огромен и груб, но в същото време идва при теб сяда и ти разказва за градината си и как петуниите му били лоши тази година.

 3. Хагрид е грифиндорец

 4. Той не може да хвърля патронус – Роулинг беше попитана в Twitter, какъв е патронусът на Хагрид, а тя беше отгобворила, че това е сложно заклинание, което той не може да направи. В книгите често се споменава, че не всеки магьосник е в състояние да призове патронус и това обикновенно се счита за белег на превъзходни магически сподобнопсти.

 5. Хагрид е имал тежко детство. Когато бил на три години, майка му, великанката Фридвулфа, се върнала в своята гигантска колония, оставяйки го сам да бъде отгледан от баща си. Въпреки разликите в размерите им, той имал силна връзка с баща си магьосник. Баща му обаче, за съжаление, починал, когато Хагрид беше втората година в Хогуортс.

 6. Зашеметяващите заклинания не действали въръху Рубиъс Хагрид. Най-вероятно това било поради големият му размер и това, че бил полугигант.

 7. Когато Волдемор поема Министерството на магията, Хагрид организира парти „Подкрепете Хари Потър“ в колибата си. Лоялноста на Хагрид никога не е имала граници.

 8. Той беше в оригиналния Орден на Феникса. Както знаем, Дъмбълдор винаги се е доверявал на Хагрид – затова го изпрати да вземе знаете какво от трезор 713. Всъщност до този момент Хагрид вероятно е свикнал да получава поръчки от Дъмбълдор, защото Хагрид всъщност беше част от оригиналния Орден на Феникса. Можем да го видим на снимката на оригиналния Орден във филмовата версия на Ордена на феникса и Дъмбълдор дори се довери на Хагрид да отиде и да вземе Хари от Годрикс Холоу след падането на Волдемор и смъртта на родителите му.

 9. Джоан Роулинг е планирала точно Хагрид да вземе тялото на Хари и да го изведе от Забранената гора в края на Даровете на смъртта. Според нея това е символично защото в началото именно Хагрид носи Хари като е бебе в ръцете си.

 10. Розовият му чадър – Когато Хагрид е изгонен от Хогуъртс неговата пръчка е счупена, но той запазва парчетата. Парчетата от счупената пръчка на Хагрид са затворени в розовия чадър, както виждаме, когато той го насочва към Дъдли, за да му даде свинска опашка. Разбира се, Хагрид никога не е завършил образованието си, така че няма знанията да прави много магии, а счупената пръчка не работи толкова добре, колкото цяла. В бележките на г-н Оливандър за дървените пръчки той заявява, че пръчките, направени от дъб, са привлечени от вещици или магьосници, които имат „сила, смелост и вярност“. Индивидите с дъбови пръчки са склонни да имат афинитет към естествения свят, което описва Хагрид перфектно


Можем да говорим още много неща за великият Рубиъс Хагрид, оставил важна следа в светът на магията. А благодарение на актьора Роби Колтрейн образът на Хагрид, носи толкова топлина. Благодарим за прекрасната емоция, благодарим, че този човек ни повози на летящият си мотор, измежду страниците на светът на магията.

15 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page