top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

„Пътуване към себе си“ от Блага Димитрова

Книга: „Пътуване към себе си“

Автор: Блага Димитрова

Жанр: роман

Оценка (от 1 до 6): 5
Блага Димитрова е една от любимите ми български писателки. Сигурна съм, че не само на мен. Писането ѝ е толкова различно, обстоятелствено, подробно и описателно, но без да тежи. Като своеобразен поток на мисълта, без реално да използва такъв похват. Сякаш просто пренася читателя в мислите си, пуска го в главата си и го разхожда по многостранните пътеки на ума си.


Тя цялата е интересна личност. Освен известен писател, преди и след 89-та, тя е първият вицепрезидент на Република България през 1992 г. Превеждана и уважавана в много държави, Блага е писателка, с която сравняват останалите преди и след нея.

Нейните романи ме връщат в миналото, в моето собствено, припомнят ми мислите на 18-годишното ми аз. Чела съм "Отклонение", "Урания" и "Лавина", а "Пътуване към себе си" е история, в която отдавна очаквах да се влюбя и някак затова отлагах четенето ѝ, за да удължа момента на очакване, вълнението от предстоящото, от това, че някъде там ме чака бъдещото любимо четиво.

Романът разказва историята на 18-годишната Райна, която прекарва 2 години (най-хубавите години от младостта на едно момиче) от живота си на бригада в Рила през 60-те. Чрез ретроспекция, Блага Димитрова ни разказва как е попаднала в тази бригада – тя, млада Софиянка, с музикално образование, точно на прага на кандидатстване в университет. Разказва за хората, с които работи, за общежитията, в които живее и момичетата, с които ги дели. За това, какво е да си част от колектива, тя дава едно описание, подкрепено с истории, което просто ще те преобърне. Ще те накара да ти се иска да делиш стаята си с още 7 момичета и да се учиш да работиш на строеж с десетина младежи, само за да изпиташ как сърцето ти бие заедно с колективното сърце, как ти си част от едно голямо общо, могъщо цяло.


Пикът на историята, разбира се, се завърта около първата любов на героинята Райна. Първите наивни трепети и фантазии, ревността, образът на другата жена, образът на любимият, нейният собствен образ през техните очи.

И кулминацията се явява една дълбоко пазена тайна, загатната от самото начало на книгата – коя е всъщност Райна? Защо е избягала толкова далеч от дома? Защо е момиче без фамилия и без бъдеще?

Прочетете „Пътуване към себе си“ и потърсете себе си през очите на Блага Димитрова. Оставете я да ви припомни отдавна забравени неща, трепети и да ви покаже частици от себе си, които иначе трудно бихте открили. Пътувайте с нея, пътувайте през себе си.

6 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page