top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

„Семейните фантоми“ от Бруно Клавие

Книга: „Семейните фантоми“

Автор: Бруно Клавие

Жанр: психология

Оценка (от 1 до 6): 6New Year, New Me. Еми да, малко е изтъркано и не е съвсем здравословно да променяме живота си изконно само заради смяната на цифричка в календара, но аз винаги съм обичала равносметките и мисля, че когато са обективни и без да целят самоусъждане, могат да бъдат полезни. Равносметките водят и до поставяне на цели, за тях, мисля си, важи същото правило.


С тази увертюра искам да ви въведа в част от моите цели за 2023 г.:

- Да се движа повече – правя йога, тичам и т.н


- Да се храня с умисъл – не толкова спазвайки диети и ограничения, колко с ясна представа какво и защо слагам в чинията си


- Да се грижа за псическото и душевното си здраве – това е номер едно всъщност.


Грижата за психиката ми включва различни неща. Старая се да намалявам стреса, който сама си налагам (да, осъзнавам, че поставянето на цели може да причини и стрес), поне за нещата, които не мога да контролирам. Старая се също да намерим първоизточника на различни модели на поведение, които (къде съзнателно, къде не) прилагам и не ми доставят нито удоволствие, нито са ми полезни. В тази връзка посещавам от скоро терапефт и е изключително интересно, ползотворно и приятно. Често мисля за различни ситуации и модели на поведение от детството ми и лесно виждам къде в живота ми в момента рефлектират.


Започнах да чета „Семейните фантоми“ от Бруно Клавие, която се оказва страшно интересна и полезна книга. Какво е „семеен фантом“, как въздейства върху членовете на семействата и техните потомци, как се предава от несъзнавано на несъзнавано, защо някои деца са обсебени от своите предци, а немалко жени цял живот чакат да се появи принцът на бял кон?

На тези въпроси – и на много други – отговаря Бруно Клавие в „Семейните фантоми“, книга, чрез която ни въвежда в един изумителен свят, където „всичко неказано се повтаря“. Тайни, страхове, травми, неврози и налудности се възпроизвеждат от поколение на поколение. Всеки може да стане жертва на призрак, дори великите личности. Освен случаите на деца и възрастни, с които запознава читателя, Клавие подлага на задочна трансгенерационна психоанализа Артюр Рембо, Винсент ван Гог и самия Зигмунд Фройд. Това придава допълнителна стойност на едно крайно любопитно четиво, написано на ясен и популярен език в духа на Ан Анслен Шютценбергер и Франсоаз Долто.


Бруно Клавие (р. 1957 г.) е психоаналитик и клиничен психолог с богата биография. Създател е на културния комитет „Гаврош“ (на 11-годишна възраст) в окупираната от студентите Сорбона. Работил е като начален учител (в продължение на 15 години), бил е състезател и треньор по бойни изкуства, певец и композитор на песни за деца (20 плочи). Следвал е математика и източни езици, завършил е клинична психология, практикува трансгенерационна психоанализа за деца и възрастни, член е на асоциацията „Градина на идеи“, основана от психоаналитика Дидие Дюма и гинеколожката Даниел Флауменбаум, изнася лекции по психогенеалогия във Франция, Белгия, Квебек и други места по света.

9 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Komentar


Post: Blog2_Post
bottom of page