top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

„Скандалният живот на Евелин Хюго“

Книга: „Скандалният живот на Евелин Хюго“ Автор: Тейлър Дженкинс Рийд Жанр: Роман, съвременна проза Оценка (от 1 до 6): 5


Няколко пъти вече съм споменавала в постове, че участвам в литературен клуб. Не съм ви разказвала повече за него обаче. Организиран е от една канадска блогърка, която харесвам и срещите ни се състоят онлайн. Клубът не е голям, но участват хора от целия свят и е интересно да зачитаме съвременни заглавия, които набират популярност, преведени на различни езици.


Досега с тях четох „Среднощната библиотека“ – интересно заглавие, което разглежда възможностите за пътуване във времето и определено ще пиша повече и тук за него – и „Малък наръчник за Хюга“, който е страшно приятен за четене, но е по-подходящ за визуализации и естетични снимки в социалните мрежи.


Тази дълга интродукция правя, за да ви представя заглавието, което четем през март – „Скандалният живот на Евелин Хюго“ от Тейлър Дженкинс Рийд (The Seven Husbands of Evelyn Hugo) от издателство „Интенс“. В @booksy вече сме писали веднъж за нея, но както може би знаете, тъй като имаме доста различни читателски вкусове, често намираме за любопитно да ви представим едно заглавие от повече от една гледна точка. А и благодарение на Booksy и ревютата, които всяка прави, се вдъхновяваме и една друга за нови четива.„Скандалният живот на Евелин Хюго“ е много коментирана книга на световния книжен пазар въобще. Има защо. Представя възрастна актриса, която разказва за нещата, случвали ѝ се от 50-те докъм 80-те в Холивуд. Някогашна секс бомба, която постоянно се е озовавала на първа страница на таблоидите, но и сред номинираните за всички актьорски награди. Това е основата, фундаментът на сюжета.

Освен детайлен поглед към задкулисието на зародиша на холивудското общество, Тейлър Дженкинс Рийд успява да държи читателя в напрежение до последната страница. Тъкмо си си казал, че историята вече ти е ясно и тя те потапя в нови измерения да дълбокото.


Повдига теми за правата на жените, насилието, расовата дискриминация, хомосексуалността, но ги обръща с опакото навън и ти представя такива елементи от човешката психика, играещи ключова роля в тях, които по-трудно можеш да намериш в Google.Описва напрегнати житейски ситуации и ти дава реалистичен поглед, все едно ти ги разказва човек, бил в такива ситуации, преживял такива моменти и изпитвал такива чувства и емоции. А постоянният опит да отгатнеш кой е бил вдъхновение за книгата – Google казва, че е Елизабет Тейлър, аз си представям Мерилин Монро докато чета – е приятен бонус.


Времето, в което живеем е хубаво, социалната свобода на индивида е огромна в сравнение с тази дори от преди 30 години и милениалите често се питаме (шегата настрана, естествено много хора се питат): как може това това да се е случвало, как може да е било „нормално“. Тейлър Дженкинс Рийд ни показва как. Разказва ни историите така че да ги преживеем заедно с героите. Съумява да не извади човешкия фактор от социалните теми.Е, този текст започва да прераства в нещо различно от ревю на книга, затова ще приключа тук. „Скандалният живот на Евелин Хюго“ е интригуваща, умно написана, смешна и важна, прочетете я.

14 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page