top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

"Тъмните му материи" от Филип Пулман

Заглавие: „Тъмните му материи”

Автор: Филип Пулман

Жанр: приключенски, фентъзи

Оценка (от 1 до 6): 5


Едно момче и едно момиче. Различни светове, но една мисия и съдба. „Тъмните му материи“ от Филип Пулман е вълнуваща история, епична трология за нашият свят, но в същото време нещо магично, различно. Наука, теология и магия се преплитат в едно и разказват за приключението на животът, паралелен на нашия свят, пълен с различни създания. Докоснете се до тъмните материи на тази книга и заедно с Лира, Панталеймон, Уил и останалите герои, се впуснете в най-смайващото и съкрушително приключение на живота си. А в същото време в Небесното царство бушува война - жестока война, която с шокиращия си край ще разкрие тайната на Праха!


Ако книгата не ви стига, мога да ви посъветвам и да изгледате сериала, ако сте фенове на този жанр, струва си да посегнете към ключа и да отключите вратата за това приключение. През 2007 година първата част „Златният компас“ е екранизирана под режисурата на Крис Уейз с участието на Никол Кидман, Даниел Крейг, Дакота Блу Ричардс и други.


Но хайде, нека не говорим за кино. Тук сме, за да обсъдим „Тъмните му материи“ на Филип Пулман – книгата. Една наистина внушителна книга, която може да те пренесе в един фантастичен свят. Не мога да я сравня с велики за мен фантастики като „Хари Потър“ и „Властелинът на пръстените“, но и не мога да отрека, че се нарежда плътно след тях. Много описателна книга, на моменти бих казала леко халотична, но може би и там и беше чара. Когато я започнах на моменти я оставях именно заради това, но не съжалявам, че съм я прочела, защото същината на историята си заслужаваше времето. Може би малко съм пораснала за нея, или пък не. Все пак още гледам за магичния свят на Хари по 10 пъти в годината и бленувам да вляза в Хогуортс. Нека все пак не забравяме факта, че Пулман е детски автор. Привлече ме съчетанието на приказка за деца и внимателно изградена религиозна и донякъде политическа тема. Историята е доста „плитка“ на пръв поглед, всяко дете иска да има чудновато животинче за приятел, но ‚дълбочината“ е много по-различна. Но все пак трябва да е детска книга, нали? Трудно ми е да дам точно мнение за книагата, но със сигурност интригува с доста въпроси, което на мен ми харесва. Кара ме да разсъждавам. Трилогията е впечатляваща история, оригинален поглед върху човешкото битие.


Вълшебен свят и безброй съдбовни решения, както казах тъмната страна на света и на всичко в него. Безброй избори, но дали изхода е един? Препоръчвам ви да разберете. По който от начините изберете – сериала или книгата. Защото тук никого не съдим. Защото изкуството и историята, може да се предаде по много начини и всичко има своя чар.

17 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page