top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

Хюга атмосфера

Актуализирано: 24.10.2022 г.

Обичам да ми е хюга. Целогодишно. Държа си книгата „Малък наръчник по хюга“ на масичката за кафе независимо от сезона, независимо каки други книги, които чета съм извадила там. А есента е прекрасен сезон за хюга настроение. В забързания начин на живот, който водим, който, нека си признаем, става още по-забързан именно през есента, имам все повече нужда от спокойствие, от уют, от смях, от оценяване на малките ежедневни моменти. Хюга културата ни дава точно това. Тя не е стратегия, а начин на мислене. Отношение с наслада към живота и затова може да се практикува целогодишно.

Тъй като есента е все пак един от двамата ми любими сезона за практикуване на датския начин на живот вкъщи, искам да споделя с вас някои малки неща, които правя, за да бъде дома ми и живота ми по-хюга. Защото, както казва Майк Викинг, е начин на мислене, начин на живот, щастие, уют, дом. Това не ви ли звучи като идеалната атмосфера за потапяне в дълбочините на любимата книжка? Ами да, на мен също.Няколко предложения за по-хюга дом и ден:


СВЕТЛИНА


Нито една рецепта за хюга не е пълна без свещи. Когато пита датчаните какво най-силно свързват с хюга, 85% от тях посочват свещи.Понякога за настроение ти трябва толкова малко - ароматна свещ и уютно кътче. Според нас няма нищо по-добре подхождащо на домашния уют, от аромата на нова свещ, от меката ѝ светлина.

За нас тук, свещите са пряко свързани с емоцията на четенето и честно залагаме на тях.
ХРАНА И НАПИТКИ


Ти си това, което ядеш.
Не случайно масово снимките на книги в групи за четене са придружени от чаша кафе. Ох, няма нищо по-уютно за мен от това рано сутринта, докато сънено отпивам от първото кафе, да се сгуша под одеялото на дивана и да чета.


А ако към ритуалът се добави и порция от любим сладкиш, окситоцинът, който отделя мозъка ми, ще е двойно количество. А щастието ми – пълно.


Препоръката ми за есенен хюга десерт би била – канелени сладки с бутер тесто.


А ако не говорим за практикуване сутрешна хюга с кафето, бих ви посъветвала да опитате класическите за сезона крема супа от тиква и печени кестени с чаша червено вино.ОБЛЕКЛОТО


В Дания небрежният стил е на голяма почит. Като цяло датчаните предпочитат непринудения тон, неформалната атмосфера и небрежния дрескод.

Според Майк Викинг облеклото е основен хюга елемент. И аз напълно се съгласявам с него. Когато към свещите, чашата кафе и десерта добавим любимия ми пуловер и мекото одеяло, удоволствието е пълно.ОБЩОНОСТ


Някои описват работните места на датчаните като картина от финалните надписа на „Семейство Флинстоун“. Стане ли пет часът следобед, всички са тръгнали преди даже да успееш на кажеш „Яба-даба-дууу!“. Всички си тръгват, прибират се у дома и приготвят вечеря.


Мисля че нищо, ама нищо, в живота ни не е пълно без близките ни хора. Не случайно Майк Викинг е използвал думата „общност“. За Запад се говори много за общността и значението ѝ за индивида и това е от нещата, които много уважавам в тях. Близките ни хора могат да бъдат семейството, децата, приятелите ни, но също колегите, съседите, познатите, които виждаме всеки ден. Тук, в Букси, с вас също създаваме една общност, с която искаме да споделяме моментите от живота си.


6 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page