top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

„Чарли и шоколадовата фабрика“, Роалд Дал

Чувала съм, че ако четеш детска книга отново, когато вече си пораснал, повечето пъти или си разочарован или не усещаш магията по същият начин. Е, според мен това е пълна лъжа. Или поне не в този случай. Четох „Чарли и шоколадовата фабрика“ да кажем (понеже не помня със сигурност) когато бях на седем, което означава, че или още имам литературна оценка като на седемгодишно дете, или съм била седемгодишно с много добър вкус.
За мен „Чарли и шоколадовата фабрика“ е много модерна книга и то в доста отношения. Книгата започва с разказа за семейство Бакет, които живеят заедно в малкия си разпадащ се вече дом в отчаяна бедност. Дядото на Чарли Джо му разказва истории за времето когато е работил за г-н Уили Уонка, легендарният производител на шоколад. Идва момента за идеята за петте златни билета, които могат да получат само пет деца от цял свят и то само ако купуват от шоколадите Уонка, за да имат шанса да посетят фабриката и да спечелят доживотна доставка на сладкиши. Историята всякаш е написана така, че да покаже на всяко дете какво всъщност е бедност и как семейството на Чарли не могат да си позволят нищо, шоколад той получава веднъж в годината за рождения си ден. Самият Чарли е също много добре разработен герой. Изобразен е чрез любовта, която получава от родителите си, от бабите и дядовците си, което е причината за неговата доброта. Един от любимите ми моменти в книгата е, когато Чарли Бакет получава шоколад Уонка за рождения си ден, отваряго го с трепет, но в него не намира билет. Възпреки разочарованието той е доволен от подаръка и разделя шоколада с цялото си семейство, като всеки получава по едно парче. Детето е наясно, че друг шанс няма да има и билета остава просто една мечта. На следващия ден, на улицата, намира пари и се втуева да купува шоколад Уонка. В него той открива своята мечта. Въпреки радостта, Чарли е готов да се откаже от спечеленето, за да го продаде и да набави пари за така или иначе бедното си семество, Тази постъпка, разкрива колко зряло е изграден героя. Естествено до продажба не се стига. Родителите му са на мнение, че това е шанс, който не трябва да изпуска. Заедно със своя дядо стават част от групата и се борят за голямата награда в шоколадовата фабрика, Там вече магията на книгата става малко по-различна, Роалд Дал показва как смирението и добротата могат да помогнат на едно дете да спечели и да се открои от тълпата. Как скромността може да ти отключи врати, за които не си подозирал. „Чарли и шоколадовата фабрика“ е приказка за моралът. Малките Oompa Loompas правят забележки след всяко едно отпаднало от „надпреварата“ дете, като това колко е лошо да се гледа телевизия непрестанно, да се дъвче постоянно дъвка, да преяждаш или да искаш всичко на момента. Най-накрая лоялността на Чарли е изпитана и той преминава „теста“. Печели голямата награда, за която никой не смееше да си мечтае.
„Чувал съм да казват, че това, което си представяте, понякога се сбъдва“


Това което харесвам на тази книга, е че учи на това да не бъдем материални и да се убличаме в собствения си живот. Тя дава възможност на въображението да протича по свой шантав и забавен начин. Автора споделя с нас морал, който е представен по такъв начин, който може да покаже на децата важни жетейски уроци. А и все пак се говори за шоколад, кой малък или пораснал вече малчуган не го обича. Отхапвайте едно блокче и нека се спуснем по пързалката от бонбони заедно 🍫🍬.
„И най-вече гледайте с искрящи очи целия свят около вас, защото най-големите тайни са скрити на най-неочакваните места.“

11 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page