top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

Честит професионален празник на библиотекарите в България

Ние книжните дракончета от @booksy0 винаги сме тук да ви говорим за любимите ни книги, за това което ни е впечатлило в тях, но и за да ви запознаем с всеки празник, който се чества у нас и по света, свързан с тях. Днес 11.05. се чества църковния празник на славянските просветители св. св. Кирил и Методий, но също така е и професионалният празник на библиотекарите в България.

Денят на библиотекарите се отбелязва от 2006 г. Библиотекатър не е просто професия. За да са овелели до ден днешен толкова библиотеки у нас, те трябва да имат пазители, които да пренасят знанието във вечността. Книгите без съмнение са най-ценното нещо за един народ. Те са история, безкрайно знание и лечители на дуеата на човека. Ето защо тези смели войни, които пазят прашните лавици в големите зали са хората, на които днес трябва да благодарим. Една значима дата в календара на българската култура, в която библиотекарите имат тежката задача не само да запазят, но и да успеят да завладеят днешните читатели и да предадат необятната вселена на книгите. Доста от библиотеките у нас на този ден имат събитие наречено „Ден на отворените врати“ и човек може да посети безплатно библиотеките в своя град, а защо не и в съседния. Нека не забравяме за безбройните прашни рафтове между които се крият безброй съктовища, за които дори не пододзираме. Нека се впуснем в едно 24 часове четене в сградите на тишина и спокойствие, там където си сам с книга в ръка, там където времето спира, а магията излиза от страниците и те пренася в нови светове, където историята те завладява и не забелязваш, че до теб на дивана има друг човек.


Поезията излиза из града. Фондацията „Прочети София“ организира литературна обиколко, а водещ ще бъде поетът Йордан Ефтомов. Маршрутът по традиция ще започне именно на 11 май, от 18:30 ч., а началната му точка ще е ул. „Г.С.Раковски“ 134. Всяка обиколка ще завладява читателите и ще се случи един-единствен път. Литературният маршрут тази година ще се проведе през май, юли и септември. През май ще се гостува на поетическата антология „Скрити букви“ в книжарница One Book Bookstore на ил. „Връбница“ 8. Препоръчваме ви да посетите книжарницата от 11 до 20 май, за да преживеете едно различно вдъновение.


Честит професионален празник, пазители. Продължавайте да развивате нашата история и да вдъхновявате малкия човек да достатига и до последният рафт.

19 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page