top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

„Чесън, зехтин и убиец“ от Пино Императоре

Книга: „Чесън, зехтин и убиец“

Автор: Пино Императоре

Оценка от (1 до 6): 5


„Чесън, зехтин и убиец“ на Пино Императоре разказва за заклет ерген, който е полицейски инспектор, комисар със твърдо лице и двама майстори на неаполитанската кухня с винги готова шега, която могат да изтрелят. Най-смешният детективски екип в италиаската криминална фантастика. Тази книга е доста шеговито написана. Никога не бях срещала Пино Императоре като автор. Има доста закачлив начин на писане, точно италиански стил. Силно препоръчително да прочетете тази книга, да я имате за домашната си библиотека. Тя е за хора, които ценят добре написаната мистерия с обрати и интелигентен сюжет. Отличен начин да прекарате един студен уикенд. Започвам да предоткривам криминалните романи с хумористична нотка. Ужасно много се зарибих по Пол Ливайн (вече ви говорих за „Зелено Дайкири“, а вече почнах и втората част от поредицата му „Убий всички адвокати“, за която ще ви разкажа скоро). Е, „Чесън, зехтин и убиец“ на Пино Императоре изобщо не отстъпва на Пол Ливайн. Отново забавна трълър комедия, с безброй обрати и неописуеми емоции. Една такава книга никога не може да бъде излишна. Тази есен определено съм на вълна да чета или книги които носят много история в себе си или такива, които държат усмивката ми на лицето и в мрачните дъждовни есенни дни, на душата ми е топло и уютно, чува се камбанен звън, чува се смях.


В очарователния неаполитански квартал "Мерджелина" Франческо и Пепе Витиело управляват гостоприемния семеен ресторант, "Партенопе". В това място, запазило традициите си през годините, те поднасят превъзходни ястия и пиперливи анекдоти. Инспектор Джани Скапече, любител на кулинарното изкуство и красивите жени, работи в новооткритото полицейско управление, намиращо се срещу ресторанта. Носят се слухове, че там броди духа на весела вдовица, но полицаят се чувства като у дома си в управлението, тъй като е отраснал в същия квартал. В топлото и искрено отношение на братята Витиело той открива всичко, което е изгубил през последните години. В седмиците преди Коледа обаче Неапол е разтърсен от убийството на момче, чийто труп буквално е "овкусен" от убиеца с чесън, зехтин и люти чушки. Каква тайна се крие зад този злокобен ритуал? Какво послание се опитва да изпрати убиецът? За да открие истината, инспекторът ще трябва да се гмурне дълбоко в неаполитанската култура, да разучи нейната символика, вярвания и легенди. Той се надява да го стори с помощта на своя упорит шеф - комисар Карло Импорта, и на блестящите прозрения на братята Витиело.


Роман, който мъдро съчетава комедията и трилъра, а Пино Императоре режисира страхотен хор от страсти и радост, от низост и гениални обрати и удари. Вълнуваща надпревара с времето, с необикновен финал.

15 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page