top of page
Търсене
  • Снимка на автораbooksy0

Chanel. Животът ѝ отблизо

Заглавие: Chanel. Животът ѝ отблизо

Автор: Лиза Чани

Жанр: Биография

Оценка (от 1 до 6): 5


Днес ще си говорим за една книга, толкова интригуваща, колкото и човекът за когото се разказва в нея. Представям ви „Chanel- животът ѝ отнлизо“ от Лиза Чани. Една биография, която показва Коко Шанел по предизвикателен и дързак начин, неподправена, преди блясъка. Габриел Шанел е израснала в емоционална и финансова нищета, но благодарение на собствения си интелект и усет се превръща в една от най-интересните и значими личности на XX век. Метреса на аристократи, художници, интелектуалци, както и на немски шпионин през Втората световна война, тя нарушава много правила за благоприличие, съблазнявайки мъже и жени и демострирайки най-висок клас професионализъм. Въпреки всичко, Шанел оставя след себе си история, ярка следа в модата и в живота. Лиса Чани проучва Габриел Шанел три години, за да ни представи това, което е между твърдите черни корици на тази книга, за да ни покаже обективността, истиността и искреността, в един свят, който трудно би бил разбран.


“Тя става муза, меценат, сътрудник и любовница на редица забележителни мъже, включително някои от най-прочутите творци познати в днешно време. Това включва Пикасо, Кокто, Стравински, Висконти, Дали и Дягилев.”Трудно може да ме впечатли една биография. За мен те са написани изопачавайки личността, трудно намирам кое измежду това което чета е истина и кое не е. „Chanel- животът ѝ отнлизо“ е доста описателна, надявам се да е изкрена, поне аз така я усещам. Като четеш все едно лентата се връща години назад и ти си там. Виздаш малката Габриел, виждаш ужаса, нищетата, но и пътя който е изминала, върховете които е изкачвала. Ти си пряко действащо лице в този „разказ“. Може би това е различното, чете се като разказ, дълга история.


Всики знаем коя е Коко Шанел. Чували сме за малката черна рокля, перлите, карирания костюм от пола и сако, парфюма шанел номер 5. Но малко от нас знаят коя е тя в действителност. Коя е Габриел. Какво ѝ е коствало да стигне до върха, през какво е преминала и каква е цената. Бащата на Шанел е бил търговец на международен пазар. Майка й умира, когато е на 12 и тя е изпратена в манастир, където мечтае да бъде сценична изпълнителка. Срамувайки се от миналото си, тя се сприятелява с високопоставени нацисти по време на френската окупация през Втората световна война. Шанел пренаписва голяма част от собствената си история, когато я разказва в по-късните години. Тя не е просто една модна икона, със скандален живот и безброй авантюри. Тя е история. Добра или лоша, за някои, няма значение. Разпознаваема личност, под повърхността на която има дълбини от емоции. Четеейки, човек си обяснява много неща, разбира повече. Всичко има няколко гледни точки. Хубаво е да прочетен тази книга и да видим една различна Шанел. Гарантирам ви, че ще ви хареса. Когато авторката се фокусира върху самата Шанел, както читателят очаква в биографията, изглежда, че Чани пише нещо като агиография. Пишейки нещо малко негативно, тя по някакъв начин оправдава избора на Шанел. И тя е почти напълно безкритична към най-противоречивите части от живота и, игнорирайки или само бегло споменавайки неща като наркозависимостта ѝ и ранния ѝ аборт. Що се отнася до добре познатата афера на Шанел с нацистки офицер по време, на, а и дори след Втората световна война и евентуално сътрудничество, Чейни само преглежда повърхността, предполагайки, че Шанел не е знаела дълбините на позицията му, въпреки всички очевидни доказателства, сочещи за важността му. Или Шанел е била невероятно умна и разумна жена, както беше представено преди този случай, или е най-наивната и, честно казано, ненаблюдаваща жена някога.

Лиза Чани казва за нея: „Силно препоръчвам тази книга за всеки, който се интересува от мода, история и тяхното пресичане. Големият подарък на Габриел се криеше в това да обръща безмилостно внимание на текстурата на момента. Ако може да се каже, че модата осветява или артикулира, тогава това беше Габриел. Изпълнявайки ролята на барометър, тя даде на света си това, което искаше, точно преди той да разпознае нуждата от него. Нейната работа винаги е била една крачка напред, защото тя интуитивно е разбрала времето си по-добре от повечето хора около нея.”.

9 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page